hersenen met veel inhoud over Aandacht

Vol aandacht

Sporten voor een fitter lijf, vinden we heel normaal. Waarom dan niet ook trainen voor een soepele geest? Het levert focus, rust en energie op.
In 2000 was de concentratiespanne van de gemiddelde mens nog 12 seconden. Nu – slechts 17 jaar later – kunnen we onze aandacht nog een magere acht seconden onverdeeld op een taak richten. Het smartphone tijdperk heeft maar liefst een derde van onze onafgebroken focus afgesnoept. Dat betekent dat de doorsnee goudvis, die niet bekend staat om zijn overweldigende intelligentie, ons sinds kort voorbijstreeft. Goudvissen hebben naar verluidt namelijk een aandacht spanne van een solide negen seconden.
Wat gebeurt er met onze aandacht?
Aandacht ligt aan de basis van al onze activiteiten. We staan ermee op en gaan er mee naar bed. Aandacht is het nieuwe goud. Iedereen aast erop: reclamemakers die je tijd willen, je collega’s die je focus willen en je kinderen die ook je aandacht willen.

Welke gevolgen heeft dit? 
We leven in een tijdperk waarin de informatiestroom alleen maar groter wordt, en je aandachtspier – om het maar zo te noemen – overbelast kan raken. Je gaat sneller afdwalen, waardoor je focus afneemt. Je gaat meer piekeren, over wat er gebeurt is of staat te gebeuren. Hiermee wordt je uit het moment gehaald en daarmee uit je kracht.

Hoe kun je deze ontwikkeling tegengaan en weer focus creëren?
Door ‘vol aandacht’ te zijn, ofwel mindful. Op deze wijze richt je je aandacht bewust. Je merkt dat je concentratie toeneemt, je focust beter, je bent veerkrachtiger en kunt meer genieten.

De eerste stap is daarmee: volle aandacht voor wat er in het hier en nu is. Wat ga jij met volle aandacht doen? En hoe mooi is een kado te geven of te ontvangen, vol aandacht;)?