Ikigai a reason for being

Ikigai

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven zoals de inwoners van Okinawa het leiden. 

Graag deel ik deze Japanse wijsheid met jullie in dit laatste schrijven van het jaar, omdat het mijzelf recent meer focus heeft gegeven. Daarnaast heb ik gemerkt dat het ook in de coaching versterkend werkt om stil te staan bij de vier vragen: waar houd je van; wat heeft de wereld nodig; waarvoor kan je betaald worden en waar ben je goed in?

De antwoorden op deze vragen brachten mij tot onderstaande beeld van mijn Ikigai. Ik vind het mooi dit met jullie te delen en kijk er naar uit hier in 2018 verder invulling aan te geven:

‘Met aandacht en rust komen tot essentie en harmonie in het leven’.

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai, een soort ‘raison d’être‘. Sommige hebben het gevonden. In anderen is het aanwezig, zij zijn nog zoekende. Ikigai is verborgen in ons binnenste en het vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen en het te vinden. Volgens de inwoners van Okinawa, het eiland met het hoogste aantal 100-jarigen per 100.000 inwoners ter wereld, is ikigai de reden waarom we ’s morgens opstaan.

Okinawa is een van de vijf plaatsen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld, ook wel “The Blue Zones” genoemd. Het zijn zones waar zich veel gevallen van hoge ouderdom voordoen, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Naast Okinawa in Japan, zijn de andere blauwe zones: het Italiaanse eiland Sardinië, Loma Linda in Californië, het geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula en Ikaria, een geïsoleerd Grieks eiland. Ook goed ter inspiratie voor vakantiebestemmingen;).
Gebruikte bron: Ikigai – Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven, Miralles en García