stoel met 10.000 stappen

Waarom 10.000 stappen per dag?

Waarom 10.000 stappen per dag?

Wat is dat toch met die 10.000 stappen per dag die steeds meer mensen lijken te willen maken? Sinds ik de samenwerking met Vital Facts ben aangegaan, draag ik een Fitbit die mijn stappen bijhoudt. Uiteraard was ik nieuwsgierig waarom dit zo’n hot item is en waar het goed voor is, die 10.000 stappen. Zie in dit schrijven het resultaat.

De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij kwam tot de conclusie dat een mens gemiddeld zo’n 6.000 stappen per dag zet. Om gezond te leven, moeten dat er 10.000 per dag zijn. Die 4.000 extra stappen komen ongeveer overeen met een half uurtje stevig wandelen (zie 10.000stappen.nl).

‘Zitten is het nieuwe roken’
De cijfers liegen er niet om: volgens onderzoek van epidemiologen sterven jaarlijks wereldwijd evenveel mensen aan het gebrek aan beweging (5,3 miljoen) als aan de gevolgen van roken (5,1 miljoen). Dat is een schokkende conclusie en de cijfers stijgen met het jaar. Dankzij de automatisering van werk en de bijbehorende kantoorbanen zijn we fysiek aartslui geworden. En daar betaal je de prijs voor met je gezondheid.

Onderzoekers ontdekten daarnaast dat mensen die gedurende het grootste deel van hun volwassen jaren actief bewegen, minder depressieve symptomen ervaren dan degenen die minder actief zijn geweest. Bovendien laten hersenen na 20 minuten wandelen een veel hogere hersenactiviteit zien dan na diezelfde periode zitten. Meer wandelen zorgt dus voor minder stress én voor een happy hoofd!

‘Het ergste effect van zitten ontstaat door de lange duur. Als je elk half uur twee minuten iets anders doet dan zitten, dan doorbreek je de cyclus al. Door ieder half uur even te wandelen – al is het naar het toilet, de kantine of de printer, zorg je al voor positieve effecten op je gezondheid.’ – Hans Savelberg

Slank, gezond en blij; wat wil je nog meer? En dat door het zetten van 10.000 stappen per dag. Hoe zorg je voor meer beweging als je al niet eens tijd hebt om je dagelijkse planning te halen? Kijk voor meer informatie op: https://timemanagement.nl/10000-stappen/.

Als Nederlander denk je natuurlijk, en fietsen dan? Dit blijkt anders te liggen. Met lopen beweeg je actief je bovenlichaam, waar al je vitale functies zitten. Lopen is daarmee niet te vervangen door fietsen, helaas;).

Geniet van de extra wandelingen en de voordelen die dit je biedt!