levenswiel

Van levenswiel naar jaarplan

Afgelopen maand heb ik mijn jaarplan 2019 gemaakt. Ik heb hiervoor het levenswiel als uitgangspunt  genomen. Het levenswiel gebruik ik ook met regelmaat in mijn coaching. Veel mensen met wie ik deze aanpak voor mijn jaarplan gedeeld heb, waren benieuwd naar dit levenswiel. Daarmee vind ik dit een mooi onderwerp voor deze nieuwsbrief.

Wat is het levenswiel?
Het levenswiel laat zien hoe je balans in het leven kan brengen en geluk en succes kan creëren.  Alle delen van het leven van mensen – carrière, relaties, vrijetijdsbesteding, gezondheid, persoonlijke groei, financiën, familie – zijn gerelateerd aan elkaar.

Hoe werkt het?
Elke taartpunt vertegenwoordigt een categorie. Aan elk van zo’n taartpunt kan men een waarde toekennen van 1 (ontevreden) tot en met 10 (tevreden). De waarde 1 ligt het dichtst bij het middelpunt van de cirkel en de waarde 10 ligt aan de rand van de cirkel. Na het invullen ontstaat er een soort spinnenweb en kan je in één oogopslag zien wat jouw levenstevredenheid op dit moment is.

Elk onderdeel heeft invloed op het individuele leven van de mens. Door het wiel in alle eerlijkheid in te vullen, kom je erachter waar het jou voor de wind gaat en naar welke onderdelen wellicht meer aandacht toe kan gaan. Juist door naar alle facetten te kijken kan de balans in het leven gevonden worden. De kunst is om het evenwicht te vinden; dat is precies waar het levenswiel over gaat.

Van levenswiel naar jaarplan
We overschatten wat we kunnen doen in een dag, maar onderschatten wat we kunnen bereiken in een jaar. Word bewust van wat je kunt doen in een jaar door doelen te stellen en deze uit te werken in acties per maand. Kortom, op basis van je levenswiel stel je je doelen en je acties zetten het levenswiel in beweging.

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaar toe. Geniet ervan;).