balans blauwe koord danser

De kunst van het leven – Beweging én Stilte

We voelen ons allemaal wel eens rusteloos, geïrriteerd, uit ons evenwicht, ellendig. En als we ons rusteloos voelen, houden we dit niet beperkt tot onszelf maar brengen we dit gevoel over op anderen. Hoe kunnen we in harmonie met onszelf blijven en de harmonie om ons heen bewaren?

Een jaar geleden heb ik een 10-daagse Vipassana meditatie gedaan. Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze echt zijn’. Het is in feite de kunst van het leven. Deze meditatie retraite heeft mij het ‘innerlijk weten’ laten ervaren. Daarmee bedoel ik dat je helder kunt voelen wat belangrijk voor je is en wat je wilt, als effect van meditatie. Daarnaast biedt een moment van meditatie mij nu de mogelijkheid om in de hectiek van het dagelijks leven de rust te vinden en bij mezelf en in mijn kracht te komen.

We leven in een maatschappij waarin het heel lastig kan zijn om bij jezelf te blijven. We zijn gewend geraakt te reageren op de prikkels die continu op ons af komen en waarvan we vinden dat we er wat mee moeten. En hoeveel ruimte geven en gunnen we onszelf, om er te laten zijn wat er van nature in ons zit? Weten we überhaupt wat we belangrijk vinden en waar ons hart sneller van gaat kloppen?

We kunnen de ratrace niet volhouden door alleen maar sneller en drukker te worden. Een tegenwicht is nodig om de balans, onze eigen balans, te herstellen. Yin en Yang zijn niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire waarden. Yin en yang zijn onderling verbonden: wanneer één waarde te groot wordt, dan remt de ander af. Passief & Actief en Stilte & Beweging zijn waardevol als ze in evenwicht zijn.

In het recent verschenen boek ‘Waarom de Chinezen de tijd mee hebben – Hoe tijd je beste vriend kan worden’ biedt Christine Cayol ons een andere manier om met tijd om te gaan. Hoewel we in het Westen alles steeds sneller doen, lijken we steeds minder tijd te hebben. We hebben het te druk, zowel in ons werk, als in ons hoofd. In plaats van tijdsmanagement hebben we een andere tijdsbeleving nodig.

Vanuit de Chinese filosofie kunnen we leren om met de steeds groter wordende tijdsdruk om te gaan. We kunnen de tijd vertragen door juist vroeg op een afspraak te komen, door lege ruimte in onze agenda’s te houden en het koesteren van luiheid. Het klinkt mijns inziens verleidelijk en belangrijk genoeg dit te gaan ervaren. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen. Mocht je hulp kunnen gebruiken jouw balans te vinden, dan coach ik je graag.