Open hand naar links tegen blauwe lucht

De kracht van ontspannen en loslaten

In de Veerkrachtcoaching die ik aanbied voor één van mijn opdrachtgevers, gebruik ik met succes de kracht van ontspannen en loslaten. Graag deel ik dit met jullie en geef ik hieronder een handreiking. De open hand symboliseert de open en ontspannen houding die we van nature in ons hebben. Helaas ervaren we in de hectiek van het dagelijks leven soms eerder een gespannen, gebalde vuist. Hoe weer terug naar deze natuurlijke houding?

Onze natuurlijke staat is er een van welzijn, balans en voortgaande groei. Dit betekent dat je als mens van nature de bronnen vindt die balans in jezelf handhaven of herstellen. Dit is het zelforganiserende, zelfcorrigerende en zelfherstellende vermogen dat leidt tot de toestand die we ‘gezond’ noemen.

In onze vroegste jeugd (0-7 jaar) maken we ons een aantal patronen eigen die ons helpen het leven makkelijker te maken, de zogenaamde overlevingsmechanismen. Dit zijn automatismen voor ons geworden, zoals: ‘iedereen moet mij aardig vinden’, ‘ik mag geen fouten maken’ en ‘als ik maar mijn best doe, komt het wel goed’.

Deze automatismen bepalen voor het grootste deel ons gedrag, zonder dat we ons hier (continu) bewust van zijn. Bovendien onderdrukken we onze emoties door deze patronen. Onze emoties zijn deel van wie wij zijn én daarmee van ons leven. Op deze wijze onderdrukken we een deel van ons leven en gaan óverleven. Dat zorgt voor spanning in ons lichaam. Wanneer deze spanning langere tijd aanhoudt, kan dit leiden tot serieuze klachten, zoals overspannenheid en burn-out.

Kortom, wie wij van nature zijn, in een open, ontspannen houding en met al onze kwaliteiten, wil zich graag uiten. Onze patronen houden dit echter tegen en dat veroorzaakt spanning. Hoe komen we dan toch in onze kracht, terug bij wie we van nature zijn met onze kwaliteiten die daarbij horen? Stap één is om je patronen te herkennen. Om vervolgens te zien wat je mogelijkheden zijn én je bewust te zijn van het feit dat je zélf een keuze kan maken.

Om die natuurlijke staat te bereiken, die essentieel is om een tegenwicht te bieden tegen de (in)spanningen van ons dagelijks leven, zijn er vier ingrediënten die helpen deze open, natuurlijke houding aan te nemen. Dat zijn: ontspannen, voelen, ademen en aandacht in het moment. Het zijn ook de elementen die we herkennen wanneer we flow ervaren.

Om je hierbij te helpen voeg ik de link toe naar een meditatie van Frans Bakker. Daarin zijn de vier elementen verwerkt. Wanneer je hier dagelijks 15 minuten de tijd voor neemt, ofwel jezelf de tijd gunt, zal je de positieve impact merken. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.  Als ik je hierbij kan helpen, doe ik dat graag.