Stressvrij op vakantie lachtende vrouw met koffer op hoofd

Stressvrij op vakantie

Afgelopen zaterdag heb ik voor een van mijn opdrachtgevers een workshop ‘Stressvrij op vakantie’ gegeven. Dit werd als zeer waardevol ervaren door de deelnemers. Door veel mensen wordt stress ervaren. Met de vakantie in het vooruitzicht lijkt dit voor een aantal een hoogtepunt te bereiken: enerzijds het tijdig en goed afronden van het werk en anderzijds klaarmaken voor een ‘ontspannen’ vakantie. Dat is best lastig. Graag deel ik in deze nieuwsbrief enkele items die kunnen helpen om optimaal van de vakantie te genieten.  Wat is stress?

Stress is ‘slechts’ de spanning die veroorzaakt wordt door een externe prikkel. Stress is daarmee natuurlijk en ansich prima. Stress wordt ongezond als het te lang aanhoudt. Met andere woorden, voldoende herstelmomenten zijn essentieel om de stress die wij in het dagelijks leven ervaren, een tegenwicht te kunnen bieden. Vakantie is hiervoor bij uitstek een goede gelegenheid.

Stressvrij op vakantie
Velen van ons zien de naderende vakantie echter als een hoogtepunt van stress, er komt immers van alles samen: zoals afronding van het werk naast de voorbereiding van de vakantie. Bij het optimaal kunnen genieten van de vakantie en daarmee stressvrij kunnen voelen is het van belang om zowel voor, tijdens als na de vakantie stress het hoofd te bieden.

Hoe doe je dat?
Enkele waardevolle tips die ik graag met jullie deel:

Neem een moment voor reflectie over een zinvol bestaan: wat is op dit moment belangrijk voor jou in je leven? Hoe zou je hier voor, tijdens en na je vakantie aandacht aan willen besteden?

Herken en erken jouw ondersteunende relaties: wie is/ zijn op dit moment belangrijk voor jou? Op welke manier wil je dat aan deze persoon/ personen laten merken voor, tijdens en na je vakantie?

Denk positief: ontdek de kunst van ‘savoring’. Dit verklaart waarom 2 vakantiegangers dezelfde vakantie totaal verschillend kunnen ervaren. Dit heeft te maken met het vermogen om te genieten. Deels is dit aangeboren en deels kan dit aangeleerd worden door de focus te hebben op positieve dingen en te bedenken wat deze dingen leuk maakt. Een mooie oefening voor, tijden en na de vakantie;)!
En bij terugkomst, plan vast een volgende vakantie/ lang weekend om naar uit te kunnen kijken!

Ik wens je een mooie vakantie toe,
Hermione