bewegwijzering met negativity positivity

Hoe vergroot ik mijn P/N-ratio?

Hoe vergroot ik mijn P/N-ratio?   

Allereerst welkom terug, in Nederland, in het ritme, voor iedereen die weer aan het opstarten is. In de zomer heb ik een mooie vraag gekregen van een van mijn opdrachtgevers: het gebruik van smartphone/ social media brengt veel stress met zich mee en kan een negatief zelfbeeld veroorzaken. Wat kan je doen om deze negatieve tendens tegen te gaan? In dit kader deel ik graag onderstaande met jullie.

Negativiteit wordt intenser beleefd dan positiviteit. Negatieve ervaringen trekken alle aandacht naar zich toe. Soms heb je het gevoel dat alles tegen zit, terwijl er eigenlijk maar een paar dingen niet zijn gelopen zoals je zou willen. Je denkt niet meer aan alles wat goed is gegaan diezelfde dag. Alle aandacht gaat uit naar de negatieve emoties. Er moeten dus meer positieve ervaringen zijn dan negatieve ervaringen om het gevoel van negativiteit te compenseren. Bij verreweg de meeste mensen is de verhouding positieve / negatieve emoties (de P/N-ratio) 2:1. De kunst is om je P/N-ratio te vergroten tot minimaal 3:1.

Hoe kan je jouw P/N-ratio verbeteren?

In de eerste plaats kan je flinke stappen zetten als je in staat bent om de negatieve gevoelens in je leven terug te brengen. Vanuit de 2:1 P/N-ratio is dit effect namelijk twee keer zo groot als meer positiviteit in je leven brengen. Natuurlijk is het ook goed om meer positieve ervaringen in je leven te brengen omdat dit een belangrijk middel is om als persoon te groeien. Barbara Fredrickson, psycholoog en positiviteits-onderzoeker, draagt de volgende mogelijkheden aan om de hoeveelheid positieve ervaringen te vergroten in je leven:

  • Zoek naar positieve interpretaties van gebeurtenissen (denk aan Cruijff: elk nadeel heb z’n voordeel!).
  • Blijf altijd vriendelijk. Je zult ontdekken dat je meer gedaan krijgt.
  • Ga op in wat je doet. Hier zijn uitdaging, vaardigheden en toewijding voor nodig.
  • Zie je ideale toekomst voor je. Het helpt je gedachten en zienswijzen te transformeren.
  • Doe waar je goed in bent. Zorg dat je in je kracht blijft.
  • Maak contact met andere mensen.
  • Ga naar buiten, trek de natuur in en zoek het zonlicht op.
  • Open je hart, geef liefde en aandacht.
  • Open je geest, laat je aandacht bewust uitgaan naar wat er in het “nu” gebeurt.

Positiviteit vergroot veerkracht bij tegenslag. Bovendien, als de P/N-ratio hoog genoeg is, ontstaat er een opwaartse spiraal van positiviteit. Immers, wat je denkt, bepaalt in grote mate de emoties die je ervaart (naar: www.dekrachtvanpositiefdenken.com).

Het uitbannen van een smartphone of het verminderen van social media in ons leven ligt niet erg voor de hand. De negatieve impact hiervan kan door het verhogen van de P/N-ratio worden aangepakt en heb je daarmee zelf in de hand.

Wat ga jij doen om je P/N-ratio te vergroten?