bord met tekst take a break

Manifest voor de rem

Hoe komt het dat we zo moeilijk balans kunnen vinden tussen werk en privé? Of überhaupt onze eigen balans? De voornaamste oorzaak zit in ons hoofd: dat zet ons systeem in de sympathische modus: we staan altijd ‘aan’ en denken te veel na.

Onze moderne tijd is veeleisend: we hebben het druk, alles moet snel en daarmee ervaren we stress. Op stress reageren we hetzelfde als de holbewoner in een gevaarlijke wereld, kwam je een wild dier tegen in het bos, dan had je twee opties: vechten of vluchten. Voor beide acties maakt het sympathischzenuwstelsel het lichaam klaar. Hierdoor wordt er steeds een beroep gedaan op ons ‘gaspedaal’, wat ongemerkt steeds een beetje verder wordt ingetrapt. Deze overmatige activiteit veroorzaakt op termijn een verstoring van de balans tussen het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel.

Rempedaal en gaspedaal
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken (regelsystemen) met elk een tegengestelde werking. De sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties: te vechten, te vluchten en te presteren. De stof die hier bij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE. In deze fase stijgt je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.

De parasympathicus (het rem pedaal en de ‘acculader’ van je lichaam) is de tegenspeler van de sympathicus, en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning en reparatieprocessen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is: HERSTEL.

Take a break
Bij een gezond patroon is er balans tussen bovenstaande activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Je kunt het autonome zenuwstelsel voorstellen als een balans of een wip: wanneer het ene gedeelte actiever wordt, wordt het andere gedeelte minder actief. Om de balans te bewaren is het nodig om de sympathicus alleen dan te laten werken als het nodig is: in levensbedreigende situaties of in situaties waar extra inspanning wordt gevraagd.

Dat alles wetende, roep ik middels dit manifest op om vaker op je eigen ‘rem’ te staan en je daarmee weer op te laden. Dit kan bijvoorbeeld door een vorm van ontspanning te kiezen waarmee je je hoofd echt leeg kunt maken: (duur-)sporten, wandelen, meditatie of muziek. Als er maar geen beeldscherm aan te pas komt;). Plan ontspanning in je agenda, net zoals je een taak of afspraak plant. Als je het niet plant, kom je er niet aan toe. Mocht je vragen hebben of begeleiding kunnen gebruiken, neem dan gerust contact met mij op.

Gebruikte bron: http://www.vabs.nl/biofeedback/het-autonome-zenuwstelsel