hermione brede glimlach I will coach you to be

De verslaving van ‘doen’ en de kracht van ‘zijn’

“Wat doe je in het dagelijks leven?” “Wat hebben jullie gedaan in de vakantie?” “Wat gaan we doen vandaag?” Zijn deze vragen herkenbaar? ‘Doen’ levert ook veel op: het temt nieuwsgierigheid, creëert beweging, geeft voldoening en leidt tot resultaat. We worden ook vaak gewaardeerd voor en beoordeeld op onze ‘daden’.

De kracht van ‘zijn’

 

Naast dit ‘doen’ vergeten we soms de kracht van ‘zijn’, ofwel Kanay. Kanay betekent: de kracht van ‘zijn’. Het is een Q’echua woord, de taal van de inheemse bewoners van een groot deel van Zuid-Amerika. Die taal is een bijzondere taal, omdat het begrippen, gevoelens en gedrag in één woord kan neerzetten.

Kanay is een werkwoord. Kanay is wat je doet als je je innerlijke kern raakt, als je je potentie verwezenlijkt, als je op weg bent jouw unieke manier van ‘zijn’ verder te ontwikkelen en jouw essentie in de wereld tot uitdrukking laat komen. Kanay is een proces.

Je kunt leven zonder deze kracht van ‘zijn’. Dan leef je onbewust, je reageert vanuit je aangeleerde patronen op dat wat er op je af komt. Je bent er wel, maar er mist iets wezenlijks. Je verandert wel, maar je hebt niet het gevoel dat dat echt van binnen raakt. Je voelt beweging, maar hebt niet echt richting.

Als je richting aan je leven wilt geven, als je jouw unieke bijdrage aan de wereld wilt leveren, dan moet je de kracht van jouw ‘zijn’ laten groeien. Het stellen en halen van doelen die niet intrinsiek verbonden zijn met jouw essentie geven weinig of slechts kortdurende blijdschap en bevrediging. Er is altijd het gevoel: “Is dit nu alles?”.

Hoe doe je dat? Hoe ontwikkel jij je kracht van ‘zijn’ wie je werkelijk in essentie bent?

I will coach you to Be!