De laatste tijd betrap ik mezelf er wel eens op in de klagende modus te zitten en me slachtoffer te voelen. Uiteraard weet ik dat dit niets bijdraagt, en zeker niet aan je eigen energie en welzijn. Het bracht me bij het bestaan van de winnaars driehoek en graag deel ik dit, om hier nog het hele jaar plezier van te hebben!
Transactionele analyse
De rol van slachtoffer is een van de drie rollen in de ‘dramadriehoek’. De dramadriehoek behoort tot de zogenaamde transactionele analyse, die wordt gebruikt in de persoonlijkheidstheorie. Transactionele analyse is de basis voor psychotherapeutische behandelingen over de hele wereld. Grondlegger van de dramadriehoek is Stephen Karpman. Hij was een leerling van de geestelijk vader van de analytische psychologie Carl Gustav Jung. De dramadriehoek wordt ook wel Karpman-driehoek genoemd.
De dramadriehoek bestaat uit de rollen: aanklager, redder en slachtoffer. Mensen positioneren zichzelf onbewust in de punten van de dramadiehoek. De rollen zijn niet vast, maar kunnen per communicatie wisselen. Zo kun jij je op één en dezelfde dag in een gesprek met je geliefde opwerpen als redder, terwijl je op je werk de slachtofferrol inneemt. Kenmerkend voor alle rollen in de dramadriehoek is dat niemand de verantwoordelijkheid draagt voor zichzelf.
De positieve tegenhanger van de dramadriehoek is de winnaars-driehoek. De eerste stap om uit de dramadriehoek te komen, is het bewust zijn dat je een rol van de dramadriehoek hebt ingenomen. De volgende stap is het nemen van eigen verantwoordelijkheden. Om in de winnaars driehoek terecht te komen is de nodige zelfkennis vereist. Een belangrijk element hierin is eerlijkheid. Wees eerlijk tegen anderen, en vooral ook tegen jezelf;).