Nieuwjaar 2023

Een heel jaar voor nieuwe ervaringen

Graag deel ik in mijn nieuwsbrieven zaken die actueel zijn, waar ik enthousiast over ben én waarvan ik vermoed dat anderen hier baat bij hebben. Deze keer deel ik een aantal nieuwe ervaringen. Daarbij mooi om bewust te zijn dat 2023 het Chinese jaar van het Konijn is. Het staat symbool voor geduld, geluk en vrede. Het jaar van het Konijn zorgt voor harmonie en groei. Mooie waarden om met ons mee te dragen dit jaar.

De nieuwjaarsduik

Veel van jullie weten dat ik dicht bij het strand woon en deze nieuwjaarsdag was het uitzonderlijk mooi weer. Ik ben geen fervent Noordzeezwemmer, maar met deze prachtig, zonnige omstandigheden ben zelfs ik de zee in gerend (en er ook heel snel weer uit). Het is heerlijk om het jaar in te wijden met een nieuwe ervaring. Het zee zwemmen zal voor mij geen routine worden, hoe mooi om wel het ervaren van iets nieuws vast te houden.

De kracht van ademen

Ik heb al eerder geschreven over de kracht van ademhaling en ik blijf dit een fascinerend thema vinden. Om de waarde van de ‘verbonden ademhalingte ervaren, heb ik deelgenomen aan de 2-daagse workshop ‘Kracht van ademen‘ van Annette Weers. De manier waarop we ademen heeft een enorme impact op de manier waarop we in het leven staan. We leven momenteel in een gejaagde, soms angstige wereld. Het gevolg is dat we regelmatig onze adem inhouden. Effecten van een verstoorde ademhaling zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, spanning en een verminderde nachtrust. Daarmee is het belangrijk en waardevol bewust te zijn van jouw eigen ademhaling en deze aandacht te geven. Ook een bijzondere nieuwe ervaring!

Waar blijft mijn tijd?

Recent tipte een coachee mij op een artikel in Trouw: ‘Wie efficiënter probeert te leven, heeft nergens meer tijd voor‘. Een greep uit het artikel: het artikel refereert naar alles wat ons ter beschikking staat en wordt bedacht om zaken sneller, efficiënter te doen, om ‘zogenaamd’ tijd te hebben voor de écht belangrijke zaken. Alleen, wanneer besteden we dan tijd aan die écht belangrijke zaken en soms de vraag, welke zijn dat ook al weer voor mij? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schrijft in haar boek
Waar blijft mijn tijd? dat veel mensen zijn omgevormd tot hardloper omdat ze tijd willen besparen. De kostenefficiënte sporter had een bewoner kunnen zijn van de stad die de Duitse schrijver Michael Ende beschreef in zijn klassieke kinderboek Momo en de tijdspaarders (1973). Het leven in die stad kabbelt voort, totdat de inwoners op een dag aangemoedigd worden om zo efficiënt mogelijk met hun tijd om te gaan. En wat brengt ons dit?

Passie

Passie is een veelvuldig terugkerend thema in coaching: hoe vind ik mijn passie weer terug? Nu is Passie toevallig ook het centrale thema van een volgend koorproject. Na mijn eerste ervaring in La Traviata, als onderdeel van Opera aan Zee van het Festival Classique, heb ik me aangemeld voor een nieuwe ervaring. Passieconcerten hebben een lange traditie in Nederland. Het bekendst is de Matthäus Passion van Bach. Stichting Molto produceert in samenwerking met de Nieuwe Badkapel een eigen Passie. Muziek van Bach tot Webber, poëzie, verhalen, koren, solisten en dans. Alles in een prachtige theatrale setting waarbij de hele Badkapel in passie wordt ondergedompeld. Het eindresultaat is te aanschouwen op 23 maart in de Nieuwe Badkapel in Den Haag, voor wie (meer) Passie wil ervaren!