Atlas van beleving emoties

Beleving

Hoe heerlijk klinkt het om naar de ‘Zee aan Mogelijkheden’ -zoals afgebeeld op deze kaart uit de Atlas van de belevingswereld- af te reizen? En tegelijk, hoe ver weg lijkt die zee soms? Het thema beleving triggert bij mij als coach een aantal interessante dimensies, die ik graag met je deel.

Een kwestie van perceptie…

‘We see the world, not as it is, but as we are.’ 

De meeste mensen herkennen dit wel. Heb je lekker geslapen, heb je veel energie en zit je lekker in je vel? Dan ziet je wereld er waarschijnlijk vrij rooskleurig uit. Ben je moe, futloos en niet fit? Dan ziet de wereld er een stuk minder gezellig uit. Wees je ervan bewust dat het niet aan de omstandigheden, de ervaring of aan de mensen die je tegenkomt ligt. Hoe jij iets ervaart, ligt aan jouw perceptie, hoe jij bent op dit moment en met welke bril jij naar de wereld om je heen kijkt.

De impact van stress

Wanneer wij drukte of stress ervaren, vernauwen wij onbewust onze blik naar de buitenwereld. Stress kan tunnelvisie veroorzaken en versterken. Tunnelvisie is geen bewuste keuze maar een mechanisme van de hersenen. Het proberen te onderdrukken van tunnelvisie heeft vaak een averechts effect. Vaak zijn we geneigd om bij stress (nog) harder te gaan werken en zien we de (zee van) mogelijkheden niet meer om zaken anders aan te pakken. Wanneer je dit opmerkt, bij jezelf of een ander, kan het een belangrijk signaal zijn om serieus te nemen.

De kracht van de verbeelding

Wij ervaren dat de wereld om ons heen continu verandert. De kracht van onze verbeelding kunnen we altijd inzetten! Met onze verbeelding kunnen we het hier en nu ontstijgen en onbegrensd de dag van morgen voorstellen. De kracht van de verbeelding is zo sterk. Zijn we nog in staat om te zien hoe wij onze wereld willen zien? Wat we graag willen doen in ons leven en hoe we willen zijn? Mooi dat de kracht van de verbeelding ook het thema is van het
Amsterdam Light Festival en van
Operette Land, een voorstelling van de Nationale Opera die 20 november in première gaat.

De uitnodiging…

We zijn vaak geneigd ‘op reis’ te gaan om nieuwe ervaringen op te doen. Echt ergens naartoe. Een andere omgeving kan inspireren en helpen afstand te nemen van ons dagelijks leven. Of het biedt ons waar we juist zoveel behoefte aan hebben: avontuur, beweging, ontspanning of afleiding. Op deze wijze vinden we de belangrijke waarden voor ons in de ‘buitenwereld’. Wat nu als we deze waarden ook in onze ‘binnenwereld’ kunnen ervaren? Bij deze de uitnodiging om vaker stil te staan bij jouw gevoel en wat dat je vertelt… Durf jij dit avontuur aan;)?