Was het maar maandag stress begrijpen

Was het maar maandag – Omgaan met stress

Met veel plezier en gemak heb ik het boek ‘Was het maar maandag’ van Brigitte Durruty gelezen, wat voor mij een praktisch en nieuw perspectief geeft over het omgaan met stress. Ik heb het aangeraden gekregen, omdat ik in mijn werk als lifecoach met regelmaat mensen tegenkom die stress ervaren en moeite hebben hieruit te stappen. In de spits van mijn leven, met 2 jonge jongens herken ik deze stress signalen zelf ook. Dit boek heeft mij een nieuw en praktisch perspectief gegeven om de dagelijkse stress aanzienlijk te kunnen verminderen.

Wij zijn gewend als mensen om veel op de automatische piloot zaken af te handelen, en dit maakt het ons in het dagelijks leven ook makkelijk. Echter, in ons dagelijks leven, kunnen we niet altijd op de automatische piloot varen. Dit merk je wanneer je lichaam een stresssignaal afgeeft. Je voelt spanning, mogelijk frustratie. Dit is het moment, waarop dit boek helder verwoordt hoe je kan overstappen op je adaptieve vermogen. Dit is een deel in je hersenen welke je helpt om met meer afwijkende, complexere zaken om te gaan. Hierdoor hoeft je ‘automatische piloot’ niet in de stress te schieten. Deze taak wordt dan overgenomen door je adaptieve brein waardoor je minder stress zal ervaren. Daarmee geeft dit boek aan, dat de stress signalen die je lichaam geeft, waardevol zijn, als je deze signalen kan interpreteren als ware het je dashboard lampjes.

De stressfactoren kunnen we niet (altijd) verminderen, onze eigen stressgevoeligheid hiermee wel. In plaats van verzet en weerstand komt hierdoor ruimte om mogelijkheden te zien.