Iets minder koffie, wat minder tussendoortjes, meer bewegen, meer water, …
Waarom is iets wat we graag willen en soms heel makkelijk lijkt, zo lastig te veranderen? Afgelopen zaterdag was hier uitgebreid aandacht voor in de NRC, waar het nieuwe boek van Ben Tiggelaar, De Ladder, werd toegelicht: hoe maak je van mooie plannen en goede voornemens werkelijkheid? Sinds ik naar zijn seminar ben geweest; Psychologie in één dag, wil ik hier al over schrijven;).
Waarom is veranderen zo moeilijk?
Op de eerste plaats is ons brein primair ingericht op de volautomatische herhaling van gedrag dat ‘werkt’ en weinig moeite kost: gewoontegedrag. Op de tweede plaats hebben we van nature de neiging om pijn, ongemak en verlies te vermijden. Dit belemmert onze motivatie om te veranderen. De derde belangrijke belemmering is de sociale omgeving waarin we ons bevinden. Het is lastiger veranderen in een gelijkblijvende omgeving.
Tip 1: vertaal je doel naar concreet gedrag
Formuleer je doel niet zozeer in het resultaat dat je wilt bereiken, maar in termen van persoonlijke ontwikkeling. Voor mij zou dit bijvoorbeeld zijn: steeds wat nieuws proberen om in contact te komen met nieuwe coachees. In plaats van: een resultaat in coach-uren najagen.
Tip 2: zorg voor support vanuit je omgeving
Veranderen in een gelijkblijvende omgeving is niet makkelijk. Kijk daarom eerst of je iets kunt veranderen in je directe omgeving, waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt. Je kunt hierbij onderscheid maken in een fysieke en sociale omgeving. Fysiek kan je er bijvoorbeeld voor zorgen geen snoep en snacks meer in de buurt te hebben als je gezonder wilt leven. Sociaal kan je de omgeving actief vragen om support te bieden.
Als laatste: ‘leuk’ werkt!
De onmiddellijke plezier-ervaring bij wat we doen, is doorslaggevend voor het bereiken van onze doelen. Als er meerdere gedragingen zijn die je kunnen helpen je doel te bereiken, kies dan voor het gedrag dat je het leukste vindt. Dat zal je de minste moeite kosten om vol te houden.