start with why golden circle

Start with Why

Ruim vier jaar geleden ben ik gestart met Coaching to Be. Als (zelfstandig) ondernemer én coach blijf ik continu onderzoeken wat voor mij en anderen werkt om goed in je vel te zitten en je leven te leiden zoals dat bij jou past.

Ik heb het boek: “Begin met het Waarom” van Simon Sinek uit de boekenkast gehaald, omdat ik merkte dat mijn bedrijf een boost kon gebruiken en ik daarom mijn strategie helder wilde hebben. En hoe begin je daarmee als ZZP-er? Geen workshops gevonden waar ik me op korte termijn voor kon aanmelden. Het boek triggerde mij door de ondertitel: “de Gouden Cirkel van ondernemen”.

Het boek is geschreven als een handleiding die helpt je te concentreren op dingen die wél werken en die verder te verbeteren. Simon begint in zijn boek met de “wortels en stokken”. Hij geeft hiermee het verschil weer tussen manipulatie versus inspiratie, de twee manieren om het menselijk gedrag te beïnvloeden. Uiteraard vormt slechts de laatste een basis voor duurzaam succes.

Dat heeft Simon bij de Gouden Cirkel gebracht. Eenvoudig gezegd helpt dit concept ons begrijpen waarom we doen wat we doen. En levert dit het bewijs hoeveel meer we kunnen bereiken, als we bij alles wat we doen, beginnen met de vraag ‘Waarom?’. Immers, mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet. De ‘Gouden Cirkel’ vindt orde en voorspelbaarheid in het menselijk gedrag.

De Gouden Cirkel geeft een verklaring waarom sommige mensen zo inspireren en waarom sommige bedrijven zo succesvol en invloedrijk zijn. Sinek legt uit dat alle bedrijven weten “What they do”. Sommige weten “How they do it”. Slechts enkelen weten “Why they do what they do“. Met “Why” bedoelt hij: wat is je doel; waar geloof je in.

Het heeft mij weer geïnspireerd hier bij stil te staan. De ‘Why’ voor mij, is dat ik er blij van word, als jíj goed in je vel zit en je leven leidt wat bij jou past! De coaching is ‘slechts’ een middel dit te bereiken ;).