Leefstijl piramide

Tijd voor positiviteit!

Het is weer tijd voor een nieuwsbrief én voor positiviteit! Het is mooi weer, Oranje heeft de eerste poolwedstrijd gewonnen, vanavond winnen wij de tweede… En we genieten van de versoepelingen! Het belang van positiviteit moeten we niet onderschatten. Positief denken is één van de belangrijke pijlers binnen vitaliteit, zoals eerder beschreven in één van mijn blogs over de vitaliteitspiramide van Sonnevelt. Graag deel ik in een notendop tien wetenschappelijk onderbouwde manieren* waarmee je door positief denken jezelf een vitale boost kan geven.

  1. Tel je zegeningen

Een situatie kun je niet altijd veranderen. Wel kun je veranderen hoe je naar de situatie kijkt. Je kunt er bewust voor kiezen om je zegeningen te tellen – onder welke omstandigheden dan ook. Door je specifiek te richten op de positieve kanten van het leven, word je dankbaarder.

  1. Verleg je focus

Je kunt je hoofd vergelijken met een archiefkast. In die kast bevinden zich allerlei dossiers. De dossiers met positieve informatie bevatten herinneringen aan behaalde successen, positieve ervaringen en gelukzalige momenten. Bij mensen die met een negatieve bril naar de wereld kijken, is het negatieve dossier echter veel groter. Focus verleggen kan je leren.

  1. Verbeter je zelfbeeld

Je zelfbeeld bepaalt niet alleen hoe jij naar jezelf kijkt, maar het bepaalt ook je houding naar anderen toe en je reacties op situaties en problemen. Mensen met een positief zelfbeeld zien zichzelf en de wereld net wat rooskleuriger. Om je zelfbeeld daadwerkelijk te verbeteren, moet je in jezelf geloven. Beslis: ik ben oké! Ik doe ertoe, ik ben waardevol.

  1. Geloof in jezelf en je doelstellingen

Onderzoek laat zien dat optimistisch denken bijdraagt aan het behalen van persoonlijke doelen. Optimisme werkt als een selffulfilling prophecy: wanneer je gelooft in de haalbaarheid van een doel, dan ben je bereid om er tijd en energie in te steken. Op die manier wordt de kans groter dat je je doel ook daadwerkelijk realiseert.

  1. Deel goed nieuws

Uit onderzoek blijkt dat het delen van goed nieuws of positieve gebeurtenissen zorgt voor positieve emoties, zowel bij jezelf als bij een ander. Het uiten van dankbaarheid gaat bovendien negatieve reacties tegen. Wordt goed nieuws met heel veel mensen gedeeld, dan worden de positieve gevoelens nog sterker. Ook onthoud je positieve gebeurtenissen beter wanneer je ze met anderen deelt.

  1. Vervang negatieve gedachten

Je bepaalt zelf hoe je over iets denkt. Optimisten gaan anders om met stress en tegenspoed dan pessimisten: zij ondernemen direct actie om problemen op te lossen en zijn hierbij beter gefocust. Uit elke slechte situatie willen zij het beste halen. Om actief aan de slag te gaan met problemen of vraagstukken is het van belang dat je positiever gaat denken over situaties.

  1. Besteed aandacht aan je sociale netwerk

De kans is groot dat je veel waarde hecht aan vriendschappen. Met voldoende vrienden heb je altijd iets leuks te doen en wanneer je je even niet zo lekker voelt, kun je altijd bij iemand terecht. Het leuke is dat dit door de wetenschap bevestigd wordt. Vrienden ondersteunen je in moeilijke tijden en deze steun blijkt een van de belangrijkste functies van een sociaal netwerk te zijn.

  1. Vergroot je psychische weerbaarheid

Dit kan door te leren van situaties en er daarmee sterker uit kan komen. Iemand met weinig weerbaarheid raakt uit balans wanneer er zich iets vervelends of onverwachts voordoet. Weerbare mensen zoeken daarentegen sociale steun tijdens negatieve gebeurtenissen en proberen betekenis te geven aan de situatie.

  1. Verzamel positieve mensen om je heen

Je hebt niet veel aan mensen die altijd maar zeuren. Een negatieve werksfeer maakt je gefrustreerd en moe. Een enthousiaste collega met humor zorgt daarentegen voor een leuke, ontspannen sfeer. Met andere woorden: positieve mensen geven je energie en negatieve mensen kosten je energie. Je kunt jezelf helpen door zoveel mogelijk positieve mensen om je heen te verzamelen.

  1. (H)erken je negatieve emoties

Het is beslist niet de bedoeling dat je negatieve gevoelens uit de weg gaat. Je mag je rot voelen wanneer iets niet gelukt is, wanneer iemand je teleurstelt of wanneer jou iets akeligs overkomt. Laat gevoelens van woede, verdriet, teleurstelling en irritatie toe. Beleef ze. Als optimist doe jij vervolgens natuurlijk wel iets met die emoties! Je ziet problemen als uitdagingen en daar handel je naar.

Bovenstaande is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allemaal overtuigingen die ons soms aardig in de weg kunnen zitten. Mocht je hier wat positieve energie bij kunnen gebruiken, dan help ik je graag;).