rood hartslot met sleutel

The body is wise, the confusion is from the mind

Diep van binnen weet je alles
Waar is de sleutel?
De sleutel reikt niemand je aan
De sleutel heb jij
Die zit in je hart, diep van binnen

Na een vol jaar gevuld met coaching & vitaliteit, is er nu weer ruimte voor reflectie. Blijf ik de dingen doen zoals ik deed? Wat wil ik meer, minder of anders? Met andere woorden, welke keuzes wil ik maken? Ook een coach stelt zich met regelmaat dergelijke vragen. Het gaat mij weer helpen om focus te creëren. 

Na een vol jaar gevuld met coaching & vitaliteit, is er nu weer ruimte voor reflectie. Blijf ik de dingen doen zoals ik deed? Wat wil ik meer, minder of anders? Met andere woorden, welke keuzes wil ik maken? Ook een coach stelt zich met regelmaat dergelijke vragen. Het gaat mij weer helpen om focus te creëren. 

Innerlijke kracht
Wat mij boeit, is het versterken van onze innerlijke kracht. Soms voelen we onszelf er van verwijderd. Dan is onze energie laag, zijn we ons kompas kwijt en weten we niet goed wat te doen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is mijns inziens dat we leven in een maatschappij waar vooral een beroep op ons hoofd wordt gedaan en minder op ons gevoel. Terwijl voor velen de vraag: ‘wat wil ik nu?’ beter door ons hart, dan door ons hoofd kan worden beantwoord. In ons hart schuilt veel wijsheid en innerlijke kracht. 

Hartcoherentie
De onderzoeksafdeling van Heartmath heeft laten zien dat verschillende hartritme-patronen verschillende effecten hebben op ons cognitieve en emotionele functioneren. Ons hart laat een chaotisch patroon zien als we gestrest zijn (of negatieve emoties hebben) met gevolgen voor onze hersenen. Zoals beperkte mogelijkheden om helder te denken, herinneren, leren en redeneren en effectieve beslissingen te nemen. Dit verklaart waarom we soms zo impulsief kunnen reageren als we onder hevige stress staan. 

Het meer coherente, stabiele, golvende patroon van het hartritme daarentegen, dat zich tijdens positieve emoties vormt, heeft het tegenovergestelde effect. Het versterkt positieve gevoelens en emotionele stabiliteit. Dit betekent dat als je leert je hartritme coherenter te maken door positieve gevoelens en emoties op te roepen, dat voordeel oplevert voor lichaam en geest. Ook heeft het een duidelijk effect op hoe we denken, voelen, presteren en interpreteren.

Wetenschappelijk zijn positieve effecten van hartcoherentie aangetoond: meer energie, beter slapen, betere communicatie en meer creativiteit. Je voelt beter wat je wilt en kan helderder denken. Daarnaast zijn er nog een hoop indirecte voordelen zoals bijvoorbeeld: een beter functionerend immuunsysteem en je relaties met anderen die verbeteren. Je gaat meer vanuit je hart leven en je kunt beter presteren.In mijn praktijk pas ik hartcoherentie steeds vaker toe. Dat doe ik door ter plekke de hartcoherentie te meten en mensen te laten ervaren dat deze door bepaalde ademhalingsoefeningen positief beïnvloed kan worden. Deze oefeningen kunnen ook thuis worden gedaan, zowel met als zonder apparatuur, zoals de Innerbalance. Het meetbaar en inzichtelijk maken van de hartcoherentie, maakt het voor veel mensen tastbaar, concreet en daarmee toegankelijk in gebruik.