Neuro-leiderschap vertaalt neuro-wetenschappelijke kennis naar praktische tools voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. In deze onrustige tijd kan je makkelijk worden afgeleid en onrustig of zelfs angstig worden en meer behoefte krijgen aan steun. Dit is een primaire reactie van het brein. Ons brein reageert namelijk automatisch met een zogenaamde reptielen-reactie op gevaar, ook met negatieve emoties, zoals boosheid, irritatie of onzekerheid.
De vijf tips waardoor je een rustig en gefocust brein kunt ontwikkelen, zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis over het brein en komen bij De Valk Leadership Company vandaan.
Tip 1. Stop met reageren, start met bewust handelen
We handelen veelal onbewust. Het is cruciaal om gewoontes te ontwikkelen die zorgen dat je bewust handelt. Een heel eenvoudig te ontwikkelen gewoonte is de zogenaamde micropauze of gap. Door het oefenen ontstaat er een ruimte tussen stimulus en je respons. Door deze ruimte creëer je de mogelijkheid om bewustzijn te ontwikkelen. Je stopt met waar je mee bezig bent en pauzeert een minuut. In deze pauze richt je je aandacht op iets anders, zoals op je ademhaling. Doe dit zes keer op een dag. Je zult vrij snel gaan ervaren dat je bewuster kunt handelen.
Tip 2. Doe dagelijks aan stressreductie
Als we veel stress ervaren gaat dit ten koste van de neocortex. De neocortex krijgt niet de ruimte om zijn functie optimaal uit te voeren, zoals nadenken, gedachten ordenen, zelfreflectie en zaken oplossen. Veel stress zorgt er voor dat je deze functies minder goed kan gebruiken. Het is daarom cruciaal om goed met stress te leren omgaan. De kern van stressreductie is zorgen dat je lichaam impulsen stuurt naar het brein. Als jij in staat bent impulsen te sturen naar het brein die zorgen dat je stress reduceert, zal het brein dit opslaan en de stress zal dan afnemen. Een krachtige methode hiervoor is hartcoherentie.
Tip 3. Start vandaag met nieuwe gewoontes ontwikkelen
Het brein is neuro plastisch. Dit betekent dat je het brein kan trainen om adequaat en anders te handelen. Belangrijk is dat je vooral onthoudt dat je frequent met geconcentreerde aandacht dient te oefenen. Een methode, die vooral geschikt is als je gedrag wilt veranderen, is de ‘stoppen-starten’ methodiek. Bij gedragsverandering, ga je namelijk ergens mee stoppen en ergens mee starten. Zorg ervoor dat je niet in intenties spreekt, je spreekt in acties.
Tip 4. Maak van brein-hygiëne een hoge prioriteit
Met brein-hygiëne wordt bedoeld: goed met je brein omgaan, goed voor je brein zorgen. Net zoals je goed voor je fysieke lichaam kan zorgen, kan je ook goed voor je brein zorgen. Je prefrontale cortex is het deel van je neocortex waar zich vooral de hogere cognitieve functies bevinden. Het zorgt voor de bewuste interactie met jezelf en met de wereld om je heen. In tijden van stress vraagt deze cortex veel. Een gezond lichaam ondersteunt een prefrontale cortex enorm. Daarvoor is het van groot belang dat je gezond eet, voldoende slaapt, beweegt en water drinkt. Daarnaast is het belangrijk om overdag voldoende pauzes in te lassen en dat je maar een ding tegelijkertijd doet.
Tip 5. Oefen, oefen en monitor
Het brein past zich aan, aan de impulsen die het ontvangt. Als je met gefocuste aandacht elke dag oefent, past het brein zich hierop aan. Daarom is oefenen zo belangrijk.