Uitstelgedrag te veel post-its

Hoe voorkom je uitstelgedrag? De kunst van het veranderen.

Wat is belangrijk voor jou en blijf je voor je uit schuiven? Sta hier eens bij stil. Voor mij is het bellen met een potentiële klant. Voor jou is het mogelijk het schrijven van een voorstel of dat lastige gesprek aangaan. De meest productieve mensen verspillen echter weinig tijd en komen snel tot hun belangrijkste werk en gesprekken. Hoe doen zij dat? Vrij vertaald naar Peter Bregman.

Onze geesten en lichamen hebben een ongelooflijke capaciteit om zich aan bijna alles aan te passen. Het moeilijke deel is niet zozeer het zijn in die nieuwe situatie. Het moeilijkste is het transitie moment, het aanpassen aan de nieuwe situatie.

De grootste uitdaging om vooruit te komen, is de transitie om aan de taak te beginnen. We denken dat ons uitstelgedrag te maken heeft met onze (beperkte) bekwaamheden in betreffende taak. Maar dat is niet helemaal waar. Hetgeen waar we bekwaam in moeten worden, is juist dóór het moment heen te gaan vóór die eigenlijke taak. Het doorlopen van deze transitie brengt ons vervolgens de ervaring en kennis waardoor we ons verder bekwamen in de betreffende taak.

Dit betekent dat de vaardigheid die we echt moeten ontwikkelen, transitioning is. Oftewel de kunst van het veranderen. Wat zijn de drie stappen om je deze kunst eigen te maken?

Start met wilskracht. Er is veel geschreven over het niet vertrouwen op wilskracht omdat het onbetrouwbaar is. Maar let op: wilskracht in het moment zelf is veel betrouwbaarder dan wilskracht over een langere periode. Dat is de reden waarom alcoholisten die succesvol zijn in het niet drinken het dag voor dag aangaan.

Commiteer je aan de herhaling. Hoe vaker je de nieuwe taak uitvoert, hoe makkelijker het wordt. Je went eraan en de tijd van aarzeling verdwijnt. Immers, het wordt een gewoonte. Je denkt er vervolgens niet meer over na, maar doet het gewoon.

Profiteer van aanpassingsvermogen. Door het blijven aangaan van die moeilijke taak, ga je ervaren dat het steeds minder een opgave wordt. Je verandert. Je maakt je steeds meer eigen. En hoewel elke taak anders is, betreft het keer op keer een psychologische uitdaging. Het is vaak het verhaal wat je jezelf vertelt, wat het ingewikkeld maakt en zorgt voor het uitstelgedrag.

Het principe – en de oplossing – is hetzelfde: leer en wordt er goed in om van comfort naar ongemak te gaan. De stappen hiervoor zijn:

  1. Identificeer hetgeen belangrijk voor je is en waar je verder mee wilt gaan, maar wat je blijft uitstellen.
  2. Identificeer het transitiepunt om er aan te werken. Bv. pak de telefoon op en bel (voor een gesprek).
  3. Neem de beslissing – stel een tijd en plaats in waar je aan de slag gaat (transitie).
  4. Versterk je emotionele moed. Iets moeilijks beginnen zal gevoelens van ongemak oproepen en je moet voorbereid zijn om dingen te voelen – de emotionele moed – om er doorheen te gaan.
  5. Doorgaan zonder vragen te stellen. Je kunt de ruis die je denken maakt niet beheersen, maar je kunt er doorheen bewegen door te doen wat je moet doen.
  6. Herhaal dit elke dag.

Vergeet niet dat de overgang van korte duur is. Het ís niet het nieuwe normaal, het is de beweging naar het nieuwe normaal. Zelfs als je geest excuses blijft verzinnen, blijf in beweging!