schatkist geheime levenskracht

Het geheim van levenskracht

Graag laat ik me verrassen door boeken die op mijn pad komen. Zeker in deze corona periode triggerde de titel van het boek mij. In een periode waarin continu een beroep op onze veerkracht wordt gedaan, lijkt me wat extra energie geen overbodige luxe. Ik ben in het boek ‘Het geheim van levenskracht’ van Rajshree Patel gedoken en deel graag de wijsheden die ik hieruit heb gehaald in de hoop dat jullie hier ook baat bij hebben.

Brandstof voor het leven

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kwaliteit van ons innerlijk leven en wat er gebeurt in onze mind, houdt rechtstreeks verband met de hoeveelheid energie, ofwel levenskracht, die we hebben. Eigenlijk is het een simpele formule: hoe meer energie je hebt, hoe levendiger je bent. Hoe meer energie je hebt, hoe meer je een mindset hebt van positiviteit en groei. Wanneer we ons moe en uitgeput voelen, is het voor 90% de mind en niet ons lichaam dat is uitgeput. We laden ons lichaam op met eten, slapen en bewegen, maar onze drukke mind is de grootste brandstofverbruiker! Het punt is dat we vrijwel nooit een pauze nemen in onze mentale activiteit.

De eigenschappen van een opgewekte mind zijn: levendig, energiek, positief, vol vertrouwen, gelukkig, bewust en veerkrachtig en zijn synoniemen voor onze opgeladen accu. Moeheid, depressiviteit, irritatie, twijfel, onzekerheid, angst en ineffectiviteit zijn synoniemen voor onze lege batterij.

Hoe kunnen we onze batterij opladen?

Om optimaal te functioneren heeft de mind ontspanning, verstilling en moeiteloosheid nodig. Dit betekent dat hoe méér mentale activiteit er is – hoe meer tijd je besteedt aan denken, piekeren, plannen en strategisch denken – hoe minder scherp, gefocust en helder je perceptie en je intellect worden. Een mind in overdrive presteert niet goed. Vaak proberen we onze mind te laten werken volgens de regels van ons lichaam, en dat werkt niet goed. Het lichaam gedijt bij activiteit en inspanning, terwijl de mind werkt volgens het principe van het loslaten van dingen. Minder inspanning, minder activiteit. Moeiteloosheid is de sleutel tot een gezonde mind.

Minder mentale activiteit = meer energie

Een groot deel van ons leven besteden we aan de activiteiten van de frontale cortex: denken, verwerken, redeneren, plannen, kiezen, ons zorgen maken en oordelen. De frontale cortex gebruiken we meer dan enig ander deel van onze mind, terwijl het ‘slechts’ de oppervlakte is van onze mind. Als we onszelf tot die oppervlakte beperken, blokkeren we de toegang tot ons diepere potentieel, zoals inzicht, intuïtie en creativiteit. Hoe minder gedachten er in het hoofd rondspoken, hoe meer aanwezig, bewust, besluitvaardig, aandachtig, waarnemend, helder, strategisch, creatief en innoverend we kunnen zijn.

Het geheim

Het grote geheim is dit: de mind heeft een uitknop, en die uitknop is ademhaling. Ademhalen is de snelste, eenvoudigste manier om stress te verminderen en op een natuurlijke wijze je denken, voelen en handelen te veranderen. Het is de masterkey in het ontgrendelen van de potentie van je hele systeem. Ademhaling is het enige deel van de vecht- of vluchtrespons dat we kunnen controleren, dus dat is dan ook wat we gebruiken om de cyclus te doorbreken. De adem brengt letterlijk leven in ons systeem. Als we ademen in het ritme van ontspanning ontstaat er ruimte voor gevoelens van rust, vrede en vreugde. Hoe langer en dieper de ademhaling, hoe meer energie we krijgen.

Dagelijks minstens één keer de tijd nemen voor de mentale hygiëne is een primaire voorwaarde voor een gezonder innerlijk leven en een hoger energieniveau. Dit kan al een korte oefening zijn in ademhaling, hartcoherentie of meditatie. Mocht je interesse hebben hier meer over te horen of te ervaren, dan hoor ik het graag.

Ik wens je veel levenskracht toe voor dit nieuwe jaar!