Recent heb ik een lezing mogen bijwonen van de bevlogen hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder tijdens een bijeenkomst van Facta non Verba. Hij heeft mij opnieuw geattendeerd op het belang van beweging. Wat ik niet scherp had, is dat Physical Inactivityal in 2012 door de WHO is aangeduid als pandemie en dat daar jaarlijks 5,3 miljoen mensen aan overlijden. Inactief leven verhoogt onder meer het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen die hiermee belast zijn, blijken extra kwetsbaar voor andere ziekten, zoals virale infecties en Corona. Beweging en gezonde voeding hebben grote invloed op het hart, de hersenen en het immuunsysteem.
In deze nieuwsbrief deel ik graag een aantal inzichten en praktische tips, die je ter harte kunt nemen!*
Beweeg na ieder gesprek
De meeste mensen kennen de ommetje-app en het doel van de 10.000 stappen per dag. Hoewel elke stap waardevol is, kunnen deze 10.000 stappen de schade van het vele zitten niet compenseren. Voor onze gezondheid is het van groot belang om niet te lang achter elkaar te zitten. Onderbreek het zitten, het liefst al na een half uur. Hoe meer (korte) onderbrekingen, hoe beter. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat lichamelijke inspanning met matige intensiteit – zoals dóórlopen, traplopen of fietsen – het beste is om ons afweersysteem te versterken.
In principe geldt: na één uur zitten, een halfuur lopen. Na een half uur zitten, vijf minuten bewegen. Mogelijkheden voor de vijf minuten beweging: HIIT of de weer in schwung gekomen hoelahoep!
Gebruik je brein optimaal door het uit te dagen én moeite te doen
Ons brein is er het meest bij gebaat als we onszelf optimaal mentaal uitdagen. Vooral de factor ‘moeite doen’ lijkt hierbij het meest essentieel. ‘Moeite doen’, is zoals Erik Scherder het aangeeft, een beloning voor het brein. Interessant is om deze vraag op onszelf toe te passen: ben ik voldoende bezig met nieuwe taken of activiteiten in het dagelijks leven? Als mens zijn we vaak geneigd de weg van de minste weerstand te kiezen. Ons mentale welzijn heeft juist baat bij uitdaging en groei.
Als voorbeeld van een mentale uitdaging: ik heb het pianospelen weer opgepakt. Een ander mooi voorbeeld vind ik het leren van een nieuwe taal. Daar is de app Duolingo een goede uitkomst voor.
Beweging voor mentale en fysieke veerkracht
Door van een inactieve naar een actieve leefstijl te bewegen, verhoog je je weerstand. Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en ziekten waarbij de ademhaling betrokken is, kunnen gunstig reageren op lichamelijke activiteit. Zo gaan we niet alleen de huidige pandemie te lijf, maar ook de al langer bestaande pandemie van Physical Inactivity. Daarnaast heeft een actieve leefstijl een gunstig effect op stress. De stress die het mentale gevolg kan zijn van quarantaine, eenzaamheid, verveling en/of financiële problemen.
Belangrijk is dus blijvend te zorgen voor een goede doorbloeding van lichaam en geest. Daarnaast blijkt goed slapen ook belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem. Het thema slaap verdient een aparte nieuwbrief ;-).
Ik wens jullie de nodige mentale en fysieke uitdagingen toe om goed met elkaar door deze tijd te gaan.
*Met dank aan het inspirerende interview ‘Breinbrandstof voor de coach’ in het Tijdschrift voor Coaching (september 2021) van Charlotte van den Wall Bake en het boek ‘Hart voor je brein’ van Erik Scherder en Leonard Hofstra.