blauw rond bord wit figuurtje gebruiksaanwijzing

Help! Waar is mijn gebruiksaanwijzing?

In het leven gaan bepaalde zaken ons makkelijk en andere ons moeilijk af. Het zijn vaak thema’s die als een rode draad door ons leven lijken te lopen. Waar heeft het mee te maken als het dan weer mee en dan weer tegen zit? Hoe heerlijk zou het zijn, ook voor& ouders, als we al bij geboorte onze persoonlijke gebruiksaanwijzing meegeleverd zouden krijgen?

Helaas zit deze gebruiksaanwijzing er niet bij. Wel hebben we ons hele leven de tijd om er achter te komen hoe het voor jou werkt. Hoe eerder je hier kennis van hebt, des te eerder je er plezier en profijt van hebt. Maar hoe vind je jouw gebruiksaanwijzing? Ik gebruik deze term vaak in de coaching, omdat het je letterlijk houvast geeft: wat werkt voor jou goed in jouw leven? Jij bent degene die dat weet en die wetenschap bewust kan inzetten. Recent zei bv. een coachee, het werkt voor mij echt goed als ik wat vaker mijn gevoel deel.

De eerste stap is het vergroten van jouw bewustzijn door reflectie. Belangrijk is hier voldoende tijd en aandacht voor te nemen. Hoe vaak sta je stil bij zaken die juist wel ofniet goed gaan? We gaan vaak maar door, in ons werk, ons leven, en ‘genieten’ weinig momenten om even stil te staan. Coaching biedt hierbij uitstek de gelegenheid voor. Vaak staat de vraag dan ook centraal: doe ik de dingen juist en/of doe ik de juiste dingen? Een eerste hoofdstuk van jouw gebruiksaanwijzing, gaat over jouw waarden. Wat zijn mijn persoonlijke waarden? Ofwel, wat zijn voor mij de (niet-materiële) zaken die voor mij belangrijk zijn? Ieder mens heeft een unieke set aan waarden. En wanneer je hier bewust van bent en je bent in staat deze voldoende ruimte te geven in je leven, zul je merken dat je beter in je vel zit, je goede energie hebt en als het ware de wind in de zeilen voelt. Je lijkt de juiste richting op te gaan, je vaart op je kompas.

Een belangrijk volgend hoofdstuk is ‘je eigen regie’. Bewustwording is één, er iets mee doen is twee. Vaak schrijven we ons wel en wee toe aan de omstandigheden die er de oorzaak van zijn dat… De levenskunst die we willen leren is om minder afhankelijkheid te ervaren van externe factoren en het roer in eigen hand te houden. De kunst is om te kijken wat binnen onze cirkel van invloed ligt. Bovendien kunnen we zelf bepalen welke houding we willen innemen.

Zo zijn er nog vele verschillende hoofdstukken aan jouw gebruiksaanwijzing toe te voegen. Zoals die van ‘de saboteurs’, ofwel hoe om te gaan met de kleine stemmetjes in je hoofd die je willen afhouden van hetgeen jij nu net wilde gaan doen/veranderen in je leven. Of het hoofdstuk van jouw ‘levensdoel’, hetgeen voor jou betekenisvol is in het leven en voor jou het leven letterlijk de moeite waard maakt.