Hermione Tomson voor Rozarium met zon

Als de dag en nacht in evenwicht zijn…

Wanneer het voorjaar zich voorzichtig aandient, gebeurt er vaak iets bij ons van binnen. We krijgen zin om naar buiten te gaan, worden blij van het frisse groen en we merken dat er meer energie vrijkomt. Ook in huis kunnen we de behoefte voelen om de boel op te frissen. Wat we vaak merken, is dat een fris en opgeruimd huis, ook doorwerkt in ons (mentale) welbevinden. Hoe zit dat? In deze nieuwsbrief meer over de impact van het voorjaar vanuit verschillende dimensies bezien.

Het Rosarium in Den Haag

Allereerst iets wat mij blij maakt en direct met de start van het voorjaar verbonden is. Vanaf maart wordt Haagse rozentuin, waarin tussen eind juni en oktober zo’n 25.000 rozen bloeien, weer klaargemaakt voor de prachtige bloei. Hiervan vormt het jaarlijks internationale rozenconcours het hoogtepunt. Als vrijwilliger in deze prachtige omgeving kan ik nu bijdragen om het tot een prachtig bloeiend geheel te brengen en te zien hoe de rozen zich door het seizoen heen ontwikkelen. Het Rosarium is een prachtige parallel met mijn coachpraktijk, ook daar richt ik mij op wat groeit en bloeit.

Rust in je huis, ruimte in je hoofd

Een opgeruimd huis zal je geluk niet bepalen. Wel het feit dat je plaats maakt voor de dingen die je belangrijk vindt. Daarnaast vraagt alles wat je ziet liggen in je huis aandacht en dus energie. Zaken die onnodig energie vragen, kan je beter kwijt zijn. Zeker wanneer het leven drukker wordt en meer aandacht vraagt. Dan heb je je tijd en je energie nodig voor de relevantere zaken. Opruimen en knopen doorhakken dragen bij aan houden van je balans.

Professional Organizer

Het opruimen en organiseren van je spullen in huis is niet voor iedereen een hobby of een kwaliteit. Goed om te weten dat er in dit kader de Nederlandse Vereniging van Professional Organizers bestaat. Dit zijn professionals die kunnen helpen om orde op zaken te stellen. Professional organizers zijn bijvoorbeeld actief wanneer mensen kleiner gaan wonen, mensen niet weten waar ze moeten beginnen in het proces, moeite hebben met loslaten, uitstelgedrag vertonen en/ of verzameldrang hebben. Als coach vind ik dit ook een boeiend proces om te begeleiden;)!

Leven en werken in het ritme van de seizoenen

In de turbulente tijd waarin wij leven, zijn we continu op zoek naar balans, rust en houvast. Mooi om in dit kader kennis te maken met het werk van Jaap Voigt: ‘Leven werken in het ritme van de seizoenen’. Het boek geeft ons inzicht om gebruik te maken van de kracht van de natuur op de verschillende momenten in het jaar. Wanneer begin je iets nieuws, zoals een project of bedrijf? In welke tijd van het jaar is het goed om je zaken op orde te brengen? Het meegaan met de krachten van de natuur, helpt ons de balans, rust en houvast te vinden. Op dit moment in het jaar is het belangrijk om aandacht te geven aan je talenten, capaciteiten, wat je hierin nog te ontwikkelen hebt.

De afvalknijper

Graag deel ik nog een laatste tip voor wie van een opgeruimde omgeving houdt en dit wil combineren met beweging en buitenlucht. Recent heb ik bij de gemeente Den Haag een afvalknijper aangevraagd.In plaats van me te ergeren aan het zwerfafval en de impact hiervan op het milieu, kan ik op deze wijze toch een steentje bijdragen aan het opruimen en schoonhouden van de omgeving.

Geïnspireerd geraakt om een stap te zetten in opruimen? Ook hier help ik jou en/ of jouw omgeving graag in mee!

NB: Wist je dat op 21 maart de dag en nacht over de gehele wereld even lang zijn?