Keep-Calm met verkeersbord eenrichting

De kracht van ademhaling

Wie kan al die nieuwsbrieven nog bijhouden, wie zit er nog te wachten op allerhande updates? We maken elkaar gek met informatie en wat brengt dat ons? Daarom ben ik gaan nadenken over wat ik belangrijk vind om te delen. Van alle dingen in het leven, is ademhalen het belangrijkste. Immers, misschien kun je wel 6 weken zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar zonder ademhalen…? Ademhaling is het meest waardevolle en onderschatte bezit wat je kunt hebben. En het makkelijke is, je hebt het altijd bij je;-).

De kracht van de ademhaling
Ben je wel eens zoekende waar je je energie vandaan moet halen of hoe je in de hectiek van alle dag weer rust kan vinden? Graag neem ik je mee naar de kracht van de ademhaling. Een goede ademhaling draagt bij aan het behoud en verbeteren van zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid en biedt de volgende voordelen:

  • Een explosieve toename van je energie en uithoudingsvermogen.
  • Vermoeidheid wordt tegengegaan en je hebt minder slaap nodig.
  • De spanning in je lichaam neemt af en je kunt beter omgaan met druk en stress.
  • Je ogen en gelaat stralen van vitaliteit.
  • De weerstand van je lichaam neemt enorm toe.
  • Kracht en concentratievermogen nemen toe en je kunt veel helderder denken.
  • Je bent kalm en hebt de controle over je emoties.
  • Je groeit als persoonlijkheid, doordat de kracht van je stem toeneemt en je je gedachten helder kunt overbrengen.

Hoe vaak sta je echter stil bij de kracht van een juiste ademhaling? Hoe weet je dat je op een juiste manier ademhaalt en welke factoren beïnvloeden je ademhaling?

Een eerste stap om bewust te worden van je ademhaling is te kijken naar de frequentie. In rust, bijvoorbeeld zittend op een stoel, is het voldoende om 6 ademhalingen te hebben per minuut (beginnend van het begin van je inademing tot het einde van je uitademing). Hoe is dit bij jou? Voor je gezondheid is het goed om regelmatig rust te creëren in je hoofd en je lichaam. Het vertragen van je ademhaling draagt bij aan het (her)vinden van rust in je hoofd.

Wil je meer weten over de kracht van de ademhaling en wat dit voor jou kan betekenen? Ademhaling staat centraal in het eerste hoofdstuk van mijn programma ‘Uit je hoofd, in je lijf’ of laat het me weten, met plezier deel ik mijn kennis op dit gebied.