boek cover Rust in je hoofd

Rust in je hoofd

Het thema ‘rust in je hoofd’ kom ik in de coaching met regelmaat tegen. Recent is hierover onderstaand boek verschenen. Het lijkt me een mooi cadeau om juist in de komende zomerweken, jezelf hier een prachtige oefening in te kunnen geven. Vandaar deze nieuwsbrief op dit moment ;).
Wat mij aanspreekt in het boek is dat ‘aandacht’ centraal staat. Hoe aandacht je in contact brengt met je eigen wensen, behoeften, plezier en creativiteit. Juist nu alles zo flitsend snel lijkt te gaan. Aandacht gaat over een levenshouding, een oriëntatie met openheid voor het echte, het onverwachte en het wonderbaarlijke in het leven. Wanneer je zaken met aandacht doet, zal je merken dat dit bijdraagt aan de rust in je hoofd.

Wat ik mooi vind aan de opzet van het boek, is dat de oefeningen gerelateerd zijn aan zes levensdimensies. Graag deel ik deze zes dimensies en een aantal triggerende vragen daarbij.

1. Jouw fundament: aandacht voor jezelf

Grote delen van onze werkelijkheid van alledag bereiken onze bewuste waarneming niet. We zien en horen van alles, maar slechts een kleine selectie nemen we daadwerkelijk waar. Veel dingen snel en ‘op routine’ doen, brengt vaak een onbestemde vervlakking met zich mee. Als je dat kan afwisselen door op momenten weer heel precies te gaan kijken, laat je verwondering weer toe.
Waar zou jij de komende tijd meer aandacht voor willen hebben?

2. Vrienden en relaties: jouw aandacht voor anderen

Aristoteles stelde dat – om gelukkig te kunnen zijn – de mens met andere mensen samenleeft. Hij stelde verder dat mensen elkaar opzoeken vanuit aantrekking. Vriendschap kan gaan over aantrekking vanuit genot, nut en ‘goede vriendschap’. Bij dit laatste type zijn mensen elkaars gelijken en wensen elkaar het goede toe. Al deze drie typen ‘vriendschappen’ verrijken ieders leven.

Hoe zien jouw vriendschapstypen eruit en welke vriendschappen wil je meer aandacht geven?

3. Jouw creatie

We gaan ervan uit dat ieder mens wat wil toevoegen aan de wereld waarin hij leeft. Iedereen wil wel iets scheppen, creëren. Ben jij trots op wat je creëert? Ben je tevreden over het werk wat jij doet, jouw ouderschap of je vriendschap? Grote vragen die, zeker voor jezelf, soms lastig te beantwoorden zijn. Ook al vind je het (zelf) niet perfect, je kan toch in delen veel ontdekken wat je tevreden kan maken.

Wat maakt jou blij in jouw creaties? Waar zou je op dit gebied meer aandacht aan willen besteden?

4. Jouw mentale ruimte

Hoe je dingen ervaart is afhankelijk van de manier van kijken en denken. Door anders te kijken en denken ontstaan nieuwe mogelijkheden en ruimte in je hoofd. Als je mentale ruimte voelt in je hoofd, dan voel je ruimte in je leven.

Ben jij je bewust van jouw denkkaders die jouw ruimte beïnvloeden? Welke gedachten sturen jou? Ervaar je speelruimte en vrijheid om te denken wat je wilt? Wat wil je (meer) denken?

5. Jouw emoties, intuïtie en ingevingen

In deze rationele maatschappij vergeten we weleens dat we ook een emotioneel en associatief hersendeel hebben, dat ons veel te vertellen heeft (de ‘R-modus’). Antwoorden op vragen op dit gebied kunnen ons veel inzicht geven. Veel mensen twijfelen bijvoorbeeld aan hun intuïtie. Omdat we intuïtie niet altijd makkelijk kunnen verwoorden, zijn we soms geneigd haar snel los te laten.

Wat zal het je brengen, wanneer je meer aandacht aan jouw emoties, intuïtie en ingevingen geeft?

6. Jouw betekenis voor anderen

We willen graag een zinvol leven leiden. Een leven vol betekenis, voor onszelf, anderen en de wereld. Er zijn verschillende manieren waarop mensen ervaren dat ze zinvol bezig zijn. Een manier is door het plezier van anderen te vergroten, of door het leed van anderen te verkleinen, door iemand bijvoorbeeld een luisterend oor en steun te bieden of door iemand te helpen.

Op welke manier wil jij van betekenis zijn voor anderen?

Het boek biedt oefeningen voor 40 dagen, perfect om een zomerperiode mee te vullen. Ik neem het boek mee op reis en ben benieuwd wat deze vragen en/ of oefeningen jou brengen. Wat zou het heerlijk zijn om na de zomer, met rust in het hoofd, weer van start te gaan! Ik hoor graag jouw bevindingen.