Hoe we ons eigen levensweb creëren

In de coaching maak ik vaak gebruik van de beeldspraak, dat we onszelf kunnen vergelijken met een spin in het web. Immers, we blijven vaak (vast) zitten op onze plek, in onze eigen gedachten en referentiekaders. Net als een spin hebben wij echter ook de mogelijkheid om ons meer bewegingsvrijheid te gunnen door het web uit te breiden. Zowel mentaal als fysiek. Deze foto – die ik heb gemaakt in Brugge – vind ik toepasselijk bij het onderwerp van deze nieuwsbrief, de tijd van het jaar én de mildheid die we naar onszelf en onze omgeving mogen koesteren.

Wat wil ik eigenlijk?
Vaak komen mensen bij mij, omdat ze iets anders willen bijvoorbeeld qua werk, balans, of in hun privésituatie. Wat we wél willen, is vaak al een stuk lastiger te formuleren. We worden in onze huidige maatschappij met de gigantische hoeveelheid prikkels vanuit de buitenwereld vaak zodanig gestuurd en beïnvloed, dat we soms moeite hebben te weten wat we zelf willen. De stem van onze binnenwereld wordt overschaduwd. Daarnaast leven we in een wereld waar een groot beroep wordt gedaan op onze ratio. Wat we willen, is vaak geen kwestie van weten, maar van ons gevoel. Ook dit komt niet van de buitenwereld, het zit in ons zelf.

Hoe kom ik hierachter? 
Ons bewustzijn speelt hierin een grote rol. Wanneer zijn we ons écht bewust van ons gevoel? Weten we goed waar we blij van worden, (werk)plezier uit halen en/ of energie van krijgen? Ons gevoel is onze richtingaanwijzer in het leven. Het geeft aan wanneer we leven conform onze waarden, of wanneer deze onder druk staan. In ons leven hebben we een hoog tempo, waarin we alles gedaan willen krijgen. We staan vaak op de ‘doe-stand’. Het afvinken van lijstjes geeft ons vaak voldoening. Echter, in deze stand domineert de ratio vaak het gevoel. Wanneer we meer ruimte weten te creëren voor onszelf en ons gevoel, komen er antwoorden. Het is alsof je stopt met roeren in een glas met water en zand: rust geeft helderheid. Vertragen is hierin een sleutelwoord.

De keuze
Het is belangrijk bewust te blijven van de keuzes die we zelf hebben. Een bekende uitspraak van Albert Einstein luidt: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Ofwel, wanneer je iets anders wilt, zal dat ook ander gedrag of andere gedachten vragen. Samengevat: weten wat je wilt, begint met voelen wat belangrijk voor je is en vervolgens te kijken: wat is hiervoor nodig? En vooral: wat kan (én wil) ik hierin anders doen, denken of zijn.
Creëer jij je eigen levensweb?

Patronen hebben kracht
Overigens kom ik in de nieuwsbrief van de Academie voor Organisatiecultuur een interessante link naar patronen tegen. Patronen brengen ons veel moois, maar kunnen ons ook gevangenhouden. Het is moeilijk om uit bubbels en oordelen te stappen. Patronen hebben kracht; positieve en negatieve kracht.

Een boekentip die ik hier van harte bij kan aanbevelen: ‘De keuze’ van Edith Eva Eger.